Bij een industrieel gebouw zijn er tal van dak- en gevelbekledingen mogelijk, maar zijn er een aantal basisbekledingen die in 90% van de gevallen aangewend worden. Deze bekledingen worden hier kort besproken. Voor andere bekledingen mag u altijd contact met ons opnemen.
- BETONPLINTEN/BETONPANELEN
Rondom een industriebouw wordt als vorstrand een betonplint geplaatst. Hierop kan dan verder gegaan worden met sandwichpanelen.
Maar ook volledige gebouwen kunnen bekleed worden met betonpanelen.
Betonpanelen worden horizontaal gestort en hebben daarom een stortzijde en een kistzijde. De kistzijde is glad en wordt daarom meestal aan de buitenzijde geplaatst. De elementen worden aan alle randen uitgevoerd met een vellingkant van 10×10 mm.
De wandpanelen kunnen voorzien worden van verschillende soorten isolatie. Het paneel wordt dan gesplitst in twee betonbladen met doorlopende isolatie tussen om zo koudebruggen uit te sluiten.
Betonpanelen kunnen ook bekleed worden met silexkorrels. Hiervoor zijn er veel verschillende kleuren mogelijk. Voor meer info kan u bij ons terecht.
- SANDWICHPANELEN
Sandwichpanelen zijn isolatieplaten met aan de binnenzijde een witte stalen geprofileerde plaat en aan de buitenzijde een stalen geprofileerde plaat in een standaardkleur naar keuze. Ze kunnen zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden.
Voor buitenwanden is de isolatiekern in de meeste gevallen in pur- of pirisolatie, omdat de beste thermische isolatie op de markt is.
Voor binnenwanden wordt soms gekozen voor een kern in glaswol omdat deze akoestisch beter isoleert en brandvertragend werkt.
Er zijn veel verschillende kleuren mogelijk, maar dit varieert van leverancier tot leverancier.
Wij werken met drie leveranciers van sandwichpanelen wat nog eens als voordeel heeft dat we altijd de voordeligste prijs kunnen garanderen.
De afwerkprofielen op de buitenhoeken, rond de ramen en deuren, als dakranden, etc. zijn profielen die geplooid worden uit stalen gelakte platen in dezelfde kleur als de sandwichpanelen. Dit geeft een mooi afgewerkt resultaat.
- WANDPLATEN
Wandplaten zijn geprofileerde stalen gelakte platen. Deze zijn niet-isolerend en kunnen dus enkel geplaatst worden wanneer men het gebouw niet verwarmt, want in dat geval gelden isolatie-eisen.
Er zijn zeer veel veschillende profileringen en kleuren mogelijk afhankelijk van leverancier tot leverancier.
De wandplaten kunnen eventueel gecombineerd worden met binnendozen waarin isolatie gestoken wordt om op die manier toch te voldoen aan de isolatie-eisen.
De binnendozen zijn aan de binnenzijde van het gebouw zichtbaar en kunnen in de kleur wit of in galva.
Referenties van wandplaten:
- ECOPANELEN
Wanneer een industrieel gebouw een hellend dak heeft, wordt meestal gekozen voor ecopanelen.
Dit is een isolatieplaat met aan de onderzijde een alu folie en aan de bovenzijde een geprofileerde gelakte stalen plaat.
De onderzijde van de platen kan ook voorzien worden van een stalen plaat. Dit geeft een strakker uitzicht aan de binnenzijde.
In tegenstelling tot een sandwichpaneel van een gevel, heeft een dakpaneel hoge nokken die ervoor zorgen dat het paneel veel sterker is. Dit is nodig om de lasten van regen en sneeuw aan te kunnen.
Afhankelijk van leverancier tot leverancier zijn ook hier veel verschillende kleuren mogelijk.
Om meer daglicht in het gebouw te krijgen, kunnen lichtstraten geplaatst worden. Dit zijn dubbelwandig polycarbonaat platen met dezelfde profilering als de dakplaat.
Referenties van ecopanelen:
- STEELDECK
Op platte daken worden van spant naar spant steeldeck-platen geschroefd. Dit is een stabiele basis voor de dakisolatie en de dakdichting.
Steeldeck-platen zijn geprofileerde platen in verzinkt staal en kunnen aan de onderzijde eventueel wit gelakt worden.
Wanneer er akoestische vereisten zijn, kunnen de dakplaten geperforeerd uitgevoerd worden. De nokken van de dakplaten worden dan aan de bovenzijde gevuld met isolatie die het geluid zal absorberen.
Referenties van steeldeck:
- DAKBEDEKKINGEN
Isolatie
Er zijn verschillende mogelijkheden van dakisolatie.
Enerzijds kan er gekozen worden voor een pur- of pirisolatie. Deze isoleert zeer goed en wordt meestal gebruikt bij pvc dakdichting.
Anderzijds kan er gekozen worden voor een isolatie in minerale wol. Deze isoleert iets minder goed, waardoor deze dikker voorzien moet worden. Het voordeel van minerale wol is dat deze het geluid dempt. Minerale wol is bijgevolg zeer interessant om te gebruiken bij een dakterras of een kantoorruimte.
Pvc dakdichting
Een dakbedekking van PVC is gemaakt van weekgemaakte PolyVinylChloride. Hierdoor heeft een PVC dakbedekking een aantal zeer sterke eigenschappen. Naast het feit dat PVC waterdicht en UV-bestendig is, biedt het ook de onderstaande kwaliteiten:
- Milieuvriendelijk
- Recyclebaar
- Wortelbestendig
- Onderhoudsvrij
Een dakbedekking van PVC wordt in alle gevallen aangebracht met lijm en zeer hete lucht dat wordt aangebracht door middel van een mechanische föhn.
Bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie waardoor bitumen eigenschappen heeft die zeer geschikt zijn voor dakbedekking:
- waterdicht;
- ijzersterk;
- bestand tegen chemische stoffen;
- grote kleefkracht op diverse materialen.
Bitumen dakbedekking bestaat uit twee lagen. De onderlaag wordt stevig en waterdicht vastgebrand aan de isolatie. De onderkant van de toplaag wordt tijdens het uitrollen verhit met de brander waardoor het bitumen met de onderlaag samensmelt en één waterdicht geheel vormt.
- LICHTSTRAAT
Wanneer veel daglicht gewenst is in het gebouw, kan er gekozen worden voor een lichtstraat. Via het dak komt er immers veel meer licht binnen dan via de gevels, aangezien de lichtsterkte vanuit het midden van de hemel veel hoger is dan aan de horizon.
En waar gevellicht erg verzwakt bij toenemende diepte van het gebouw, kunnen lichtstraten om het even waar in een ruimte licht brengen.
De lichtstraten leveren niet enkel daglicht, ze kunnen ook zorgen voor ventilatie of ingeschakeld worden in een rookafvoersysteem.
Door de vierwandige polycarbonaatplaten hebben ze ook nog eens een goede isolatie.
- SECTIONAALPOORTEN
Sectionaalpoorten zijn poorten uit segmenten van ongeveer 60 cm hoog die afzonderlijk scharnieren. Het voordeel tov een kantelpoort is dat er minder plaatsverlies is door de kleinere draaicirkel van de poort.
De sectionaalpoorten bestaan uit pur-isolatiepanelen van 4 cm dik.
Zij worden standaard voorzien van een vingerklembeveiliging en een motorische bediening.
De poorten kunnen in verschillende kleuren gekozen worden. Aan de binnenzijde zijn de poorten wit.
Wanneer extra daglicht of kijkgaten vereist zijn, kunnen vensters in de panelen voorzien worden.
Referenties van sectionaalpoorten:
- BUITENSCHRIJNWERK
Aangezien wij met onze zusterfirma Rudi Thijs bvba onder één dak zitten, hebben wij een groot gamma aan ramen en deuren ter beschikking.
Hierover kan u verder op de website meer info vinden.